Cüneyt E. Koryürek

Cüneyt E. Koryürek

Cüneyt E. KORYÜREK (1931 – 2008)

Cüney E. Koryürek 1948 Antrenmanda1931 yılında Ankara’da doğdu. 1950 yılında Ankara Koleji’nden, 1956 yılında Fresno State College, Kaliforniya (ABD)’dan mezun oldu (Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Yakın Çağlar Tarihi). Askerliğini Genelkurmay Başkanlığı’nda Yedeksubay olarak yaptı ve burada Orgeneral Cevdet Sunay’ın tercümanı olarak çalıştı.
 
Çalışma hayatına serbest muhabir ve basın danışmanı (1960 Roma Olimpiyadları ve 1960 Amerika Seçimleri) olarak başlayan Koryürek, 1961-62’de Daily News’da Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. 1962’de Halkla İlişkiler konusunda Türkiye’de ilk şirket olan Delta Ajans’ı Ankara’da kurdu. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın fahri Basın Müşavirliğini (1969-73) yaptı. Halkla İlişkiler Derneği ve Türkiye Reklamcılar Derneği kurucuları arasında yer aldı.
 
Cüneyt E. Koryürek Amatör Atlet DergisiAtletizm ve özellikle 100 metrede dünyanın önde gelen uzmanlarındandı. Türk atletizminde pek çok insanın bilmediği tarihi ve örnek girişimlerin öncüsü oldu. 1950 yılında genç bir sprinter atletken Türkiye’nin ilk atletizm dergisi olan “Amatör Atlet”i çıkarmaya başladı. Yaşı küçük olduğu için dergiyi babası İ.Enis Koryürek adına yayınladı. 1952 yılında ise Naili Moran, Akın Altıok ve birkaç arkadaşıyla Türkiye’nin ilk atletizm ihtisas kulübü olan “Ankara Amatör Atletizm Kulübü”nü kurdu. Kulübün logosunu da kendisi tasarladı. Bu arada, Dünya Atletizm İstatistikçileri Birliği’ne kabul edilen en genç üye oldu.
 
Cüneyt E. Koryürek Fresno State Üniversitesi mezuniyet fotoğrafıABD’de üniversitede gazetecilik okurken hem atletizm yapıp, hem de okulun atletizm takımının menajerliğini yürüterek kendisini en iyi şekilde eğitti. Türkiye’ye döndükten sonra bilgi birikimi ve tecrübesiyle kendisini atletizmi yaygınlaştırmaya ve kalkındırmaya adadı. Atletizm Federasyonu’nda gönüllü olarak Genel Sekreter (1961-62), Asbaşkan (1971–73) ve Başkan (1984– 86)’lık yaptı. Türkiye’de çalıştırdığı bazı atletler Türkiye ve Balkan rekorları kırdılar. Her zaman yetenekli ve gelecek vaad eden atletlere sponsor bulmak için büyük çaba gösterir, zaman zaman iş dünyasından arkadaşları vasıtasıyla bu atletlerin yurt dışında yarışmalara, hazırlık kamplarına katılmalarına ve eğitimlerine olanak sağlardı. Son aylarda, VESTEL ve ENKA Spor Kulübü ile yeni projeler hazırlıyordu. Dünyada ve Türkiye’de atletizm yarışmalarını ve atletleri yakından izlerdi. Başta büyük hayranlık duyduğu efsane atlet Jesse Owens olmak üzere dünyanın önde gelen sprinterlerinin tüm derecelerini, koştukları tarih ve yerleri bilir, arşivinde kaydeder ve zaman zaman onlarla iletişim kurardı. 1983 – 2005 yılları arasında yapılan tüm Dünya Atletizm Şampiyonalarını, Golden League’leri ve Grand Prix’leri derin istatistik bilgileri ve ilginç hikayeleriyle televizyonlarda (özellikle NTV ve TRT’de) ve gazetelerde yorumlayarak Türkiye’ye atletizm sevgisi aşıladı.
 
Kıtalararası Avrasya Maratonu’nu (1983-85, ’89) atletizm sevgisini ve tutkusunu paylaştığı arkadaşları Hıncal Uluç, Oktay Kurtböke ve Abdülkadir Yücelman’ın destekleriyle, 12,000 yarışmacının buluştuğu uluslararası bir organizasyon haline getirdi. 1986 yılında Atletizm Eğitm ve Yardımlaşma Vakfı kurucuları arasında yer aldı. Hiç bıkmaksızın, gazetelerde ve televizyonlardaki arkadaşlarıyla sporların anası atletizme daha fazla yer ayırmaları için mücadele eder, her platformda fikirlerini çekinmeden savunur, katkıda bulunabilecek insanları bulur, motive eder ve projeler üretirdi. Okullarda spor olmadan Türkiye’de sporun gelişemeyeceğini her fırsatta dile getirdi. Cüneyt Koryurek tüm hayatı boyunca ülkemizde atletizmin gelişmesi, yaygınlaşması ve atletlerin daha iyi şartlarda antrene edilip yurt dışında yarışabilmeleri için savaş verdi. 
 
Cüneyt E. Koryürek Olimpiyadlar Kitabı“Olimpiyad” konusunda dünyanın en saygın tarihçi ve uzmanlarındandı. 1960 Roma, 1972 Münih, 1976 Montreal, 1988 Seoul, 1992 Barcelona, 1996 Atlanta, 2000 Sydney ve 2004 Atina olmak üzere sekiz Olimpiyad’ta gazeteci olarak görev yaptı.“Olimpiyad ve Olimpiyadlarda Türkler” konusunda yazdığı 3 kitabı yayınlandı. TRT için 1976, 1988 ve 2000 yıllarında “Olimpiyadlar” başlıklı üç belgesel dizi hazırladı. Türk Olimpiyad Şampiyonlarını, çeşitli zamanlarda gerçekleştirdiği özel organizasyonlarla biraraya getirerek onları onurlandırmayı hiç unutmadı.
 
En büyük hayallerinden birisi de İstanbul’un Olimpiyad Oyunlarını organize etmesiydi. Türkiye’nin İstanbul’da Olimpiyad yapabileceğine inanan sayılı insanlardan birisiydi. İlk adaylığın yıllarca öncesinden başlayarak, Olimpiyadların İstanbul kentine, ülkeye ve Türk sporuna yapacağı katkılar konusunda bıkmadan yüzlerce makale yazdı. Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, valiler, belediye başkanları, işadamları, politikacılar, medyadaki arkadaşları başta olmak üzere kamuoyundaki herkesi Türkiye’nin Olimpiyad yapabileceği konusunda ikna etmeye ve ufuklarını genişletmeye çalıştı. İlgisizlik karşısında umutsuzluğa kapılmaz, “Bu kadar iyimser olmak için en güvendiğim yeni kuşak” diyerek gençlere olan güvenini vurgulardı. 
 
 “Toplumu geliştirecek ve uygar düzeye ulaştıracak her konunun temelinde bilgi yatar” diyen  Cüneyt Koryurek’in tutkularının başında sürekli okumak, araştırmak, öğrenmek, yazmak, bilgisini, görgüsünü, sevgisini, parasını ve elindekileri paylaşmak gelirdi. Ayaklı bir ansiklopediydi. Uygarlığın temelinde “merhaba, nasılsınız, lütfen, teşekkür ederim, bilmiyorum, özür dilerim” kelimelerinin yattığını her fırsatta hatırlatır ve insanları daha medeni ve görgülü davranmaları için teşvik ederdi. İstanbul Elmadağ’daki Delta Ajans ofisinde binlerce değerli kitabının yer aldığı kütüphane odasında, Türkiye’nin önde gelen yöneticileri, gazetecileri, aydınları, araştırmacıları, sporcuları, çömezleri, bu dünyada fark yaratma potansiyeli ve isteği olan, aykırı düşünebilen, meraklı insanları biraraya getirmekten büyük mutluluk duyardı.
 
Hürriyet, Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, Radikal, Sabah ve Vatan gazetelerinde atletizm, Olimpiyadlar ve genel konular üzerinde yazılar yazdı ve köşe yazarlığı yaptı. Amerikan Tarihi, Türk - Ermeni Meselesi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, II. Dünya Savaşı, Dönmeler Tarihi, Etimoloji - Doğru Türkçe Kullanımı, Liderlik ve özellikle Atatürk’ün hayatı ve Devrimleri onun tutkuyla okuyup, araştırdığı, gazete ve degilerde yazdığı konuların başında gelirdi. Güzel sözlere çok düşkündü ve 100.000’in üzerinde koleksiyonu vardı. Bu güzel sözleri, fikirleri okurlarıyla ve dostlarıyla paylaşır, onlardan herkes için dersler çıkarırdı. Her yıl, tüm dostlarına onların kafalarında yeni ufuklar açacak ve birşeyler öğrenebilecekleri özel Yılbaşı kartları hazırlayıp gönderirdi.
 
Bilgi ve tecrübesini gençlerle paylaşmak amacıyla Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Yüksek Gazetecilik Okulu’nda Reklamcılık, İstanbul İktisat Fakültesi Yüksek Gazetecilik Okulu’nda Halkla ilişkiler, İstanbul Marmara Üniversitesi Yüksek Gazetecilik Okulu’nda Gazetecilik dersleri verdi.
 “Lider ve Liderlik”, “Harf İnkılabı” ve son olarak da Doğan Yayıncılıktan çıkan “Çömez” adlı kitapları yayınlandı.
 
AIPS Kartı sahibi olan Koryürek, Amerikan Atletizm Yazarları Derneği, Uluslararası Olimpiyad Tarihçiler Birliği ve Dünya Atletizm İstatistikçileri Birliği üyesiydi.
 
Gazeteci-yazar Cüneyt E. Koryürek, 19 Ocak 2008 günü İstanbul, Şişli Harbiye’de yaya olarak yolun karşısına geçmeye çalışırken bir otomobilin çarpması sonucu hayatını yitirdi.